bahan:
2cawan beras wangi(iebu gne bers sakura)
1cawan air
1cawan santan pekat1cawan air
1btg serai(ketuk)
2helai daun pandan(simpul)
1camt halba,lada hitam
1/2bj bawg besr(hiris)
garam n gula secukup rasa,1camb minyk masak
cara:satukan semua bahan dalam periok berisi bers,masak cm biasa .
bahan wt rendang aym:
1/2 ekor aym potong 6
2camb kerisik
1cambt rempah kari
1cawan santan pekt
2btg serai(hiris halus)*
20tngkai cili pdi*
10tngkai cili kering*
1cm halia*
1cm kunyit*
1cm lengkuas*
1labu bwg besar*
2ulas bwg putih*
cara:blender bhn2 brtanda *hingga halus,pijarkn minyak tumiskn bhn blendr hingga naik bau,msukn rmpah ari,gaul lagi ,msukn aym yg siap di cuci,kecilkn api,tutup kuali,biar sbntr,msukn sntan,gaul msra,msukn kerisik,biarkn aym empuk,msukn garam,gula n asm keping,biar seketika,matikn api,taburkn daun kunyit n daun limau purut,hiang brsama nasi lmk
bahan sambal tumis ikan bilis:
1mgkk pes smbl tumis
labu bwg besar
segenggam ikn bilis
cara:tumiskn bwg besr n ikn bilis,bila layu msukn pes smbl tumis ,gaulkn sebati n biarkn sebentar,perasakn.hidg bersama nasi lmk
hiasan lain:timun,telur goreng,ikn bilis goreng n kacang tanah goreng
No comments:
Post a Comment