Sunday, 26 June 2011

kek coklat toping

bahan:
180gm mentega
250gm tepung gandum
6 bj telur
1/2 cawan serbuk koko
200gm coklat urai
180gm gula halus
sedikit esen vanilla
sedikit coklat nasak-di cairkan
bahan toping:1cawan susu cair(pti ais)
11/2 cawan gula castor
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan tpg jagung
3/4 cawan air
50gm mentega
1camt esen vanilla{campur }
secubit garam        { akhir  }
cara:
1.pukul mentega dan gula hingga kembang
2.masukan telur satu persatu
3.masukan esen vanilla
4.apabila sudah kembang,masukan tepung,serbuk koko dan coklat urai,gaul sebati
5.masukan coklat masak yg telah di cairkan
6.bakar dgn suhu 180C selama 1 jam
7.apabila masak,sejukan dan hias dgn coklat (bhn toping)

cara buat toping:


campurkan 1-5.adun dan sebatikan supaya tidk bergintil@tapis
2.jerang double-boiler,kacau hingga betul2 pekat
3.apabila sudu pengacau melekat tandanye adunan telah pekat dan nasukan mentega,esen dan garam.kacau sebati sehingga mentega cair.angkat dan sejukan,hias ke ats kek

No comments:

Post a Comment