Friday, 24 June 2011

pizza mem bos

doh pizza
3cawan tepung gandum
1camt garam
1camt madu
2camb minyak zaiton
3/4cawan air
2oz ragi@mauripan
1/4caman air suam(larutkn mauripan+air suam)

cara:
1.campurkan garam,madu,minyak bersama tepung .
2.tuangkan larutan mauripan,uli perlahan2.tuangkan air n uli menjadi doh lembut.
3.biarkan 30minit.bahagikan kpd 4 bhagian.
4.uli bulat2,sapukan loyang dgn sedikit minyak,canaikan doh,letak dalam loyang,cucuk2 dgn garfu ,sapukan dgn cili sos,taburkan sedikit keju.taburkan bahan inti ikut kegemaran masing2,taburkan keju lagi,sapukan keliling doh dgn sedikit minyak zaiton@marjerin,bakar hingga masak.
bahan inti:
250gm daging kisar
1camb serbuk kari
1labu bawang besar
sayuran campur
cendawan butang
sosej
lada benggala hijau dan merah
Cara:
1.pijarkan minyak,tumiskan bawang yg siap di mayang,masukan dgg kisar ,kacau sebati
2:masukan rempah kari,kacau lagi,masukan sayuran campur,gaul rata.tutup api
3.boleh la di tabur ats doh pizza tadi

No comments:

Post a Comment