Saturday 25 June 2011

KEK LAPIS GELOMBANG PELANGI

BAHAN:
24 BIJI KUNING TELUR
6 BIJI PUTIH TELUR
460g MENTEGA
200g GULA KASTOR
200g TEPUNG GANDUM
4 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS
1 SUDU MAKAN MADU
1 SUDU MAKAN PENSTABIL
1\2 SUDU TEH ESEN NANAS+PEWARNA BIRU
1\2 SUDU TEH PES STRAWBERI+PEWARNA MERAH JAMBU
1\2 SUDU TEH ESEN BUAH-BUAHAN+PEWARNA KUNING
1\2 SUDU TEH PES OREN+PEWARNA OREN
1\2 SUDU TEH ESEN KELADI+PEWARNA UNGU
1\2 SUDU TEH PES PANDAN+PEWARNA HIJAU

CARA :1.SATUKAN MENTEGA, SUSU DAN MADU, LALU PUKUL SEHINGGA KEMBANG,KETEPIKAN.
2.SATUKAN TELUR , GULA DAN PENSTABIL DI DALAM MANGKUK LAIN , LALU PUKUL HINGGA NAIK DAN PEKAT.
3.BAHAGI ADUNAN KEPADA 11 BAHAGIAN :6 BAHAGIAN WARNAKAN KUNING:1 BAHAGIAN WARNAKAN HIJAU:1 BAHAGIAN WARNAKAN OREN : 1 BAHAGIAN UNGU :1 BAHAGIAN WARNA BIRU :DAN 1 BAHAGIAN LAGI WARNA MERAH JAMBU
4.SEDIAKAN LOYANG BERUKURAN 10 X 7 X 3 INCI,ALAS DENGAN KERTAS DAN SAPU MENTEGA.TUANG 1 BAHAGIAN ADUNAN KUNING,RATAKAN DI DALAM LOYANG.BAKAR DENGN API GRIL SELAMA 2-3 MINIT.SETELAH MASAK,TEKAN DENGAN ACUAN PENEKAN.
5.TUANG ADUNAN HIJAU,RATAKAN DAN BAKAR SELAMA 2-3 MINIT.SETELAH MASAK,TEKAN DENGAN ACUAN PENEKAN.ULANGI PROSES MENAPIS DAN MENEKAN HINGGA HABIS(MENGIKUT LAPISAN SEPERTI DALAM RAJAH).
6.PADA LAPISAN TERAKHIR,APABILA TELAH KEKUNINGAN .MATIKAN API GRIL DAN HIDUPKAN API KETUHAR.LAPISAN INI TIDAK PERLU DITEKAN.BAKAR KEK PADA SUHU 200 DARJAH SELAM 5-10 MINIT .

No comments:

Post a Comment