3kg beras wangi | direndam semalaman dan dikukus selama 45 minit
BAHAN A
125gm bawang besar | dipotong dadu
1/2 sudu makan lada hitam
1 sudu teh halba
4 batang serai | diketuk
4 helau daun pandan | diikat
1 liter air panas
1/2 cawan minyak
BAHAN B
1 liter air
500ml santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN AYAM GORENG
BEREMPAH:
10 ketul ayam
2.5cm halia
3 batang serai | diketuk
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan ketumbur
1 sudu makan jintan putih
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SAMBAL TUMIS IKAN
BILIS:
500gm ikan bilis | digoreng garing
500gm cili boh
2 labu bawang besar | dipotong bulat
3 ulas bawang putih | dimayang
50gm belacan
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula seukup rasa
No comments:
Post a Comment