Sunday 19 June 2011

MIHUN SARANG BURUNG

BAHAN20gm mihun
50gm isi aym
1keping kek ikan
2 ekor udg sederhana
1 ulas bwg putih
3 bj cli pdi
1 bj putih tlor
1 btg swi
1 btgjagung muda
hirisan lobak merah
1 camb tpg jagung
1 camb sos tiram
1camt minyk bijan
garam n gula secukup rasa
1mgkok air
minyk tok menumis

cara:panaskn minyk,masukn bwg putih yg di ketok trlebih dulu,bila garing msukn air.msukn horisan aym,kek ikan,n udang.msukn juga lobak merh n jagung muda,msukn sos tiram,gula n garam,biar mendidih,msukn cili padi ketuk n sawi,tuangkn bancuhan tpg jagung,biar mendidih,pukul telor,tuangkn ke dalam kuah tadi,tutupkn api
di kuali lain pnskn minyk n gorengkn mi hun tadi,angkat n hidg dlm pinggan,tuangkn kuah ats mi hun ,hias ikut suka,hidang.

No comments:

Post a Comment