Tuesday 21 June 2011

NASI DAGING @ GAUL BANJAR

BAHAN

BAHAN A :
1kg beras
1 labu bwg besar
rempah 4 sekawan
250ml susu cair
garam s'cukup rasa
minyak utk m'numis

BAHAN B :
1 kg daging
1 labu bwg besar | d'kisar
2.5cm halia | d'kisar
1 sudu ketumbar | d'kisar
1 sudu jintan manis |d'kisar
1 sudu jintan putih |d'kisar

CARA :
1. bagi m'nyediakn bahan B,daging d'msokkn ke dlm periok b'sama bahan kisar dan air.rebus shgga m'jadi empuk.stlh itu,angkat dan toskn.jgn buang air daging.smpan utk m'nanak nasi.
2. utk m'masak bahan A,panaskn minyak dan tumis bwg bsr b'sama rempah 4 sekawan.Apabila sdah garing,msokkn air dgg td m'ikut sukatan beras.
3. Kemudian msokkn susu cair dan didihkn.
4. Seterusnyer,msokkn beras dan tanak sprti biasa.
5. Apabila nasi sudah kering,msokkn dgg dan tutupkn periok.biarkan nasi betul2 masak.Sedia utk d'hidang.

No comments:

Post a Comment