BANGKIT KACANG HIAJU:
600gm gula halus
60gm tpg gndum
60gm tpg kacang hijau
5bj kuning telor(d'pukul)
3bj kelapa(ambil pati santan)
1/2camt serbuk penaik dan 1/2 camt esen vanillabahan hiasan:2biji putih telor
bijan sangai secukupnyecara:1 ayak kesemua tepung tg telah d'sangai malam bersama serbuk penaik
2 masukan ke dalam mangkok adunan bersama gula halus,gaul sebati
3 buatkn lubang d'tengah2 tepung,tuangkn telur yg telah d'pukul tadi
4 kacau rata,sambil d'tuangkn santan sedikit demi sedikit.
5 uli mnjadi doh lmbut,rehatkn seketika
6 ambil sedikit doh,ratakn nipis 1/2",terap ikut acuan yg d'gemari,buat hingga doh habis.
sapukan putih telur dan taburkan bijan,bakar kekuningan.
No comments:
Post a Comment