BANGKIT KACANG HIAJU:
BAHAN:600gm tepung sagu
600gm gula halus
60gm tpg gndum
60gm tpg kacang hijau
5bj kuning telor(d'pukul)
3bj kelapa(ambil pati santan)
1/2camt serbuk penaik dan 1/2 camt esen vanillabahan hiasan:2biji putih telor
bijan sangai secukupnyecara:1 ayak kesemua tepung tg telah d'sangai malam bersama serbuk penaik
2 masukan ke dalam mangkok adunan bersama gula halus,gaul sebati
3 buatkn lubang d'tengah2 tepung,tuangkn telur yg telah d'pukul tadi
4 kacau rata,sambil d'tuangkn santan sedikit demi sedikit.
5 uli mnjadi doh lmbut,rehatkn seketika
6 ambil sedikit doh,ratakn nipis 1/2",terap ikut acuan yg d'gemari,buat hingga doh habis.
sapukan putih telur dan taburkan bijan,bakar kekuningan.
600gm gula halus
60gm tpg gndum
60gm tpg kacang hijau
5bj kuning telor(d'pukul)
3bj kelapa(ambil pati santan)
1/2camt serbuk penaik dan 1/2 camt esen vanillabahan hiasan:2biji putih telor
bijan sangai secukupnyecara:1 ayak kesemua tepung tg telah d'sangai malam bersama serbuk penaik
2 masukan ke dalam mangkok adunan bersama gula halus,gaul sebati
3 buatkn lubang d'tengah2 tepung,tuangkn telur yg telah d'pukul tadi
4 kacau rata,sambil d'tuangkn santan sedikit demi sedikit.
5 uli mnjadi doh lmbut,rehatkn seketika
6 ambil sedikit doh,ratakn nipis 1/2",terap ikut acuan yg d'gemari,buat hingga doh habis.
sapukan putih telur dan taburkan bijan,bakar kekuningan.
No comments:
Post a Comment