120gm tepung gandum
garam s'cukup rasa
375ml air
2 camca besar minyak masak
BAHAN SAMBAL SARDIN :
1 tin ikan sardin1 labu bwg besar | dihiris
15 tangkai cili api | d'kisar kasar2 btg serai | d'ketuk
garam s'cukup rasa
minyakCARA MEMASAK :
1. untuk m'buat lempeng,bancuhkn kesemua bahan lempeng dan d'kisar halus.
2. panaskan kuali non-stick sudu kn s'senduk better biar masak k'dua2 belah.angkat
3. untuk m'buat sambal sardin,pijarkan minyak gorengkn serai yang telah d'ketuk b'serta bwg yg d'hiris.
4. apabila naik bau,masokkn cili api yg d'kisar.biar shngga terbit myk.
5. masokkn ikan sardin,garam, dan sdikit air asm jawa.biar sebati kemudian angkat.
6. hidangkan bersama lempeng.
No comments:
Post a Comment