Tuesday, 21 June 2011

LEMPENG GEBU

BAHAN LEMPENG:  
120gm tepung gandum
garam s'cukup rasa
375ml air
2 camca besar minyak masak

BAHAN SAMBAL SARDIN :
1 tin ikan sardin
1 labu bwg besar | dihiris
15 tangkai cili api | d'kisar kasar
2 btg serai | d'ketuk
garam s'cukup rasa
minyak
                                                      
CARA MEMASAK :

1. untuk m'buat lempeng,bancuhkn kesemua bahan lempeng dan d'kisar halus.
2. panaskan kuali non-stick sudu kn s'senduk better biar masak k'dua2 belah.angkat
3. untuk m'buat sambal sardin,pijarkan minyak gorengkn serai yang telah d'ketuk b'serta bwg yg d'hiris.
4. apabila naik bau,masokkn cili api yg d'kisar.biar shngga terbit myk.
5. masokkn ikan sardin,garam, dan sdikit air asm jawa.biar sebati kemudian angkat.
6. hidangkan bersama lempeng.                                                           

No comments:

Post a Comment